Brede voeten opereren

Brede voeten kunnen helaas voor klachten zorgen. Ze vallen niet voor niets onder de categorie ‘moeilijke voeten’. Een grote tip bij brede voeten is het dragen van schoenen met een bepaalde breetemaat. Helaas is dit niet altijd de oplossing bij brede voeten en kan je door voetaandoeningen klachten krijgen die alleen zijn op te lossen met een operatie. In dit artikel vertellen we je over de verschillende brede voetaandoeningen die er zijn en welke operatie dan eventueel nodig is. Je kan elders op onze website ook een uitgebreid artikel vinden over de aandoening ‘hallux valgus’ en de bijpassende operatie.

Brede voeten

Brede voeten zijn voeten die breder zijn dan de gemiddelde maat. Als je een brede leest hebt, houdt dit in dat de voorvoet breder is of dat je een aandoening hebt waarbij de stand van jouw voet anders is. In beide gevallen heb je hiervoor andere schoenen nodig, die breder zijn. Vaak heb je dan minstens breedtemaat H en dit kan oplopen tot breedtemaat k. Bij moeilijke voeten blijft het soms helaas niet alleen bij brede voeten. Er zijn verschillende soorten voetaandoeningen die onder de noemer ‘brede voet’ vallen. Deze aandoeningen zijn een hallux valgus, een hallux rigidus en een hamerteen/klauwteen. Hieronder vertellen we meer over de aandoeningen en hoe een operatie hieraan kan bijdragen. Er hoeft echter niet altijd een operatie plaats te vinden, soms is het dragen van de juiste schoenen voor brede voeten ook al voldoende!

Hallux valgus

We hebben hier elders op de website een artikel over geschreven, dus voor meer informatie kun je dat artikel ook even lezen. Een hallux valgus houdt in dat er sprake is van een vergroeiing van de grote teen. Door deze vergroeiing staat de grote teen richting de tweede teen ernaast en ontstaat er aan de buitenkant van de voet een botknobbel, ook wel bunion genoemd. Aan de hand van een röntgenfoto wordt vaak een hallux valgus geconstateerd. Dit hoeft niet altijd voor klachten te zorgen, maar als er druk komt op de knobbel door te smalle schoenen kan dit veel pijn veroorzaken. Daarom is soms een operatie nodig, waarbij de grote teen wordt rechtgezet.

Hallux rigidus

Een hallux rigidus is een verstijving van het gewricht bij de grote teen. Dit wordt veroorzaakt door een slijtage. Het gevolg hiervan is dat de grote teen wordt beperkt in het bewegen. Dit kan leiden tot pijnklachten, waarbij soms ook een zwelling kan ontstaan. Een hallux rigidus wordt geconstateerd aan de hand van een röntgenfoto. Een hallux rigidus kan ontstaan door het hebben van een brede of voorvoet of platvoet, het langdurig dragen van de verkeerde schoenen die te smal zijn en ziekten zoals diabetes of artritis. Bij een hallux rigidus kan er geopereerd worden in de vorm van artrodese, waarbij de gewrichten in de grote teen worden vastgezet in een goede stand. Daarnaast kan ook door middel van cheilectomie het woekerende kraakbeen tussen de gewrichten worden verwijderd. Deze laatste methode kan invloed hebben op de kracht van de teen.

Hamerteen en Klauwteen

Bij een hamerteen of klauwteen is er sprake van een gebogen gewrichtje tussen de eerste en het tweede kootje of het derde en het vierde kootje van de teen. Deze twee aandoeningen kunnen ontstaan als het evenwicht wordt verstoord tussen de verschillende buig- en strekspieren in de tenen. In principe is dit geen probleem, maar er kunnen vaak pijnklachten ontstaan door het herhaaldelijk wrijven van de teen tegen de schoen. Er ontstaat dan vaak een eeltplek op het gewricht tussen het eerste en tweede kootje. Een hamerteen en klauwteen kunnen worden geopereerd, waarbij de orthopeed het gewricht tussen de kootjes verwijdert. Op die manier kan de teen worden vastgezet in de juiste stand. Dit heeft als gevolg dat er geen beweging meer mogelijk is in dit gewricht, maar dit heeft uiteraard geen gevolg voor het gebruik van de voet.

Een operatie is niet altijd nodig

De bovengenoemde voetaandoeningen kunnen soms voor ongemak en klachten zorgen, maar het hoeft niet vanzelfsprekend tot een operatie te leiden. Je kunt de klachten namelijk vaak verminderen door de juiste schoenen voor brede voeten en een hoge wreef te kopen. Op deze website kan je verschillende artikelen lezen waarin veel grote merken genoemd staan die schoenen voor brede voeten verkopen. Op de homepagina staat tevens een tabel waaruit je kan opmaken welke breedtemaat je hebt. Je kan tevens bij schoenwinkels of op webshops filteren op de breedtemaat, zodat je zeker weet dat je schoenen koopt die geschikt zijn voor brede voeten.

Back to top button